Obilježeno 138 godina postojanja Gimnazije

Rate this item
(1 Vote)
Gimnazija Cetinje, najstarija obrazovna ustanova u Crnoj Gori, proslavlja 138 godina postojanja i rada.
 
Tim povodom organizovan je radni doručak sa predstavnicima lokalne samouprave, Unije direktora škole Crne Gore, Ministarstva sporta, obrazovnih i kulturnih instutucija grada i stalnim partnerima škole, na kojem se razgovaralo o dosadašnjim primjerima saradnje, postignutim rezultatim i budućoj saradnji.

Direktorica najstarije crnogorske gimnazije Nataša Stanojević navodi da je cilj te obrazovne ustanove zadovoljan, kreativan, slobodnomisleći učenik koji će stečenim formalnim i neformalnim znanjem graditi duštvo u kome će preovladati želja za tolerancijom, uvažavanjem različitosti, timskim radom i proaktivnim pristupom prema problemima u društvu.

Proaktivan pristup svim društvenim problemima, timski rad, saradnja, rad na projektima je nešto čime se trudimo da osnažimo naše učenike, i učinimo ih spremnim za budućnost, za život u 21. vijeku. To postižemo preko raznih projekata u školi često iniciranih od strane učenika koji saradnički nastupaju sa svojim profesorima i rješavaju probleme na koje nailaze. Pored redovne nastave, školskih i vannastavnih aktivnosti, omladinska politika i omladinski rad za gimnaziju predstavlja jedan od strateških ciljeva – kazala je Stanojević.

Predsjednica Unije direktora škola Crne Gore i direktorica Gimnazije „Slobodan Škerović“ u Podgorici, Zoja Bojanić Lalović ocijenila je da je jedan od izazova i zadataka prosvjetnih radnika da mlade ljude usmjeri ka pravim vrijednostima na njihovom životnom putu, navodeći da najvažnije djeci prenijeti čovječnost.

Još od antičkog perioda izjednačava se riječ učenik i učitelj, što znači da i mi sami treba da budemo učenici, da uz naše učenike učimo kako da se prilagođavamo njima, njihovim potrebama, da osmišljavamo na koji način da im približimo sve one ciljeve i zadatke koje obrazovni sistem pred nas postavlja. Na nama je da ih naučimo da primjenjuju ono čemu ih učimo, da se okreću pravim vrijednostima i pravim stvarima u životu. Školski prostor treba učiniti ambijentom u kojem vladaju razumijevanje, podrška i kvalitetno obrazovanje – kazala je Bojanić Lalović.
 
Načelnik Direkcije za sportsku infrastrukturu u Ministarstvu sporta Crne Gore Vladimir Vojvodić, istakao je uspješnu saradnju sa cetinjskom Gimnazijom navodeći da se ulažući u sportsku infrastrukturu ulaže se u budućnost crnogorskog sporta.
 
Ministarstvo sporta u sanaciju fiskulturne sale Gimnazije uložilo je oko dvanaest hiljada eura. Stav Ministarstva sporta je da unaprjeđivanjem uslova nastave fizičkog vaspitanja u crnogorskim školama što više djece uzme učešća u bavljenju sportom i sportskim aktivnostima, jer se na taj način promovišu zdravi stilovi života i aktivan život mladih – kazao je Vojvodić.
 
Cetinjska gimnazija osnovana je Odlukom Državnog savjeta u jesen 1880. godine, pod nazivom “Knjaževsko - realna gimnazija”, i bila je smještena u Cetinjskom manastiru
Preuzeto sa RTV Cetinje.
Read 3565 times Last modified on četvrtak, 15 novembar 2018 19:10
četvrtak, 15 novembar 2018 18:54 Written by  In Aktuelnosti