RADIONICE KARIJERNE ORIJENTACIJE

Učenici naše škole prisustvovali su setu radionica karijerne orijentacije, koje je organizovao ADP Zid.

Program radionica, pod nazivom "Istraži svoje karijerne opcije", je namijenjen mladima u svrhu jačanja samopouzdanja i osnaživanja svijesti o vlastitim sposobnostima, željama i očekivanjima vezanim uz traženje posla i karijeru uopšte, jer su mladi pod posebnim pritiskom i stresom zbog ulaska u novu fazu života.
Radionice se realizuje u okviru projekta “Karijerno vođenje i savjetovanje za mlade i nezaposlene”, koji je namijenjen mladim i nezaposlenim osobama od 15 - 30 godina, uz podršku Ministarstva prosvjete.

Radionice su iskustveno-edukativnog karaktera, a cilj radionica je osnažiti i osposobiti mlade i nezaposlene za upravljanje karijerom, njihovo pripremanje za uključivanje u tržište rada, kao i pružanje podrške u preuzimanju odgovornosti i aktivne uloge u svom budućem karijernom razvoju. Polazeći od činjenice da potraga za poslom za svaku osobu predstavlja veliki izazov ispunjen stresom i teretom ozbiljnosti, ideja ovih radionica je da mladi kroz kreativne vježbe na zabavan i poučan način usvoje znanja i vještine koje im trebaju za uspješno traženje posla i izbor karijere.