Gimnazijalci putuju za Lisabon

Učenici JU Gimnazija Cetinje, Bojana Ivanović i David Vuković sa direktoricom škole Natašom Stanojević, učestvovaće na međunarodnoj konferenciji pod nazivom “Kakve su škole potrebne našem društvu”, koja će se 28. i 29. maja održati u Lisabonu.
 
Učenici će imati mogućnost da učestvuju u debati koja će, kako su objasnili iz ove obrazovne ustanove, između ostalog obezbijediti platformu za razmjenu međusobnih iskustava uz potenciranje razmišljanja o važnosti individualnog učešća u temama od zajedničkog značaja.

Konferencija okuplja organizacije sa tri kontinenta i ima za cilj pokretanje debate o nemogućnosti postojanja “neutralne“ škole, uz napomenu da je obrazovanje u državnim školama i dalje odličan instrument za transformaciju društva koje se kreće ka većoj demokratiji, inkluziji, jednakosti. Od savremene škole očekuje se obrazovanje budućeg građanina/ke kao participativne, informisane, sposobne i odgovorne osobe. U tu svrhu, neophodno je da edukatori i nastavnici budu adekvatno obučeni i nadasve svjesni uloge glavnih aktera demokratije – saopšteno je iz cetinjske gimnazije.
 
Zajednički zaključci konferencije biće upućeni donosiocima odluka zemalja učesnica.